Het Marconiplein is een openbaarvervoerknooppunt in het westen van de stad Rotterdam, op de grens van de wijken Spangen en Bospolder/Tussendijken. De metrolijnen AB en C van de Rotterdamse metro halteren op het gelijknamige ondergrondse metrostation.

Geschiedenis

Het metrostation Marconiplein werd geopend op 25 april 1986 en was tot 4 november 2002 het westelijke eindpunt van de Oost-Westlijn. Vanwege de toenmalige functie als eindpunt heeft het metrostation drie sporen. Het derde spoor heeft echter een erg smal perron en wordt alleen in noodgevallen gebruikt.

Na de verlenging van de Calandlijn in 2002 met de in gebruik name van de Beneluxlijn, lopen de twee hoofdsporen tegenwoordig door naar station Schiedam Centrum. Op circa 400 meter ten noordwesten van het station boven de grond komt. Ondanks de verlenging, loopt het derde spoor nog altijd dood op Marconiplein. Dit derde was in het verleden al niet vaak in gebruik en sinds de verlenging van de metro naar Tussenwater is het spoor nooit meer gebruikt voor reguliere metrodiensten, uitgezonderd bij inzet van extra metro’s zoals bij de marathon van Rotterdam.

Bovengronds ligt een grote hoeveelheid tram- en spoorrails: rond het ingangsgebouw van de metro ligt een keerlus en aan de rand van het plein doorkruiste tot 2013 een havenspoor de tramsporen. Dit spoor leidde vanaf 2002 nergens meer heen en lag er alleen nog omdat de tramrails op sommige punten aan het spoor vastzaten. In 2013 is de lay-out van de tramsporen grondig gewijzigd, zodat nu meerdere tramlijnen kunnen eindigen op het Marconiplein.

Tramlijnen 4 (eindpunt), 8, 21, 23 (eindpunt), 24 en buslijnen 42 en B2 stoppen op het Marconiplein. Het plein is het snijpunt van de doorgaande verkeersroutes in Rotterdam-West.