De Remise Hilledijk was van 1968 tot en met 2011 een remise van de RET aan de 2e Rosestraat in Rotterdam. De diensten van de Rotterdamse tramlijnen 2, 20, 23 en 25 werden vanaf deze remise gereden.

Geschiedenis

De remise is geopend in 1968 en werden vanuit deze remise naast diverse tramlijnen tevens de diensten van de Rotterdamse metro gereden.

Hoewel de remise sinds de opening van Remise Waalhaven nauwelijks meer in gebruik was voor metrodiensten, was er wel een fysieke aansluiting met het metronetwerk. Na jaren van inactiviteit was er in mei 1997 weer teken van leven voor metro’s op remise Hilledijk. RET-stellen van het type T waren toe aan hun zogenoemde R4-beurt, wat inhield dat de stellen compleet gestript en gereviseerd werden in de Centrale Werkplaats aan de Kleiweg. Door middel van de aansluiting met depot Feijenoord konden de metrostellen via het spoor naar Remise Kleiweg. Sinds 2004 werd de remise echter niet meer door de Rotterdamse metrostellen gebruikt. Deze verbinding tussen de remise en het metronetwerk werd uiteindelijk in 2008 gesloopt. Tussen de metrostations Wilhelminaplein en Rijnhaven ter hoogte van de ingang van de tunnel is nog goed te zien hoe de aansluiting naar de Remise Hilledijk heeft gelegen.

In augustus 2011 is de remise vervangen door de Remise Beverwaard. De sloop van Remise Hilledijk startte in 2011. Op deze plaats verrijst woningbouw.

Metrostel type M (5000 serie) en twee ZGT trams (700 serie) in Remise Hilledijk (Foto: Ferdinand Huizer)